“and if the City falls but a single man escapes
he will carry the City within himself on the roads of exile
he will be the City

we look in the face of hunger the face of fire face of death
worst of all – the face of betrayal
and only our dreams have not been humiliated”

Report from a Besieged City Zbigniew Herbert

(Translated by John Carpenter and Bogdona Carpenter)

20 komentara

  1. simpaticna pesmica !.. inace , mala digresija !.. procitah , tvoje postove , davne , i malo mi je tragikomicno , kada pojedini “blogerasi” doista zamisljaju , ovu “virtualnu prasinu” .. kao vrhunsko dostignuce pameti ! ( svoje pameti !).. ili narodski receno : nafurani !.. to sam primjetio , na inace , dobro smisljenom “najgori blogovi” blogu ,.. kada su se ( bar , meni i vecini “blogerasa” i posjetilaca ) najpismeniji , ili recimo , sa najvise knjizevnog stila , blogeri , spustili na nivo , komentara, zadnjih papaka !.. naime , nasli su se na toj listi , “najgorih” ..i maltene bi ubili jadnog autora !..smijesno !.. ne budite uvrijedjeni ! moji nafurani !.. hahahaha !

  2. da ! to sam samo ja, nepovezaT , ali ja od toga zivim ..likovnjak sam , pa ne vezem bas stvarnost i mastu , u skladu , ali,.. dolari i pohvale koje dobijem su stvarni!..ne zelim polemiku , samo sam jedan od oko 12 000 ucesnika “blogosfere” . i ko zna koliko posjetilaca! i samo dvije stvari iz vasih prijasnjih postova: “citam samo one koje sam linkovala ” ( genijalci ?).. ili ? mahala ?.. egocentrizam ? izgubljene duse ? nisam psiholog , ne znam ,.. meni to nije normalno !..jer ovo je otvoreni medij koji “zivi” i raste 24 sata dnevno !..sta onda radite ovdje ? druga stvar dokazivanje , nekakve “inteleuktualne” superiornosti ( sic!).. navodeci kao primjer blog , “mala 18” kao primitivnog , nepismenog ?.. i sve je to u redu ! ja samo iznosim svoj stav, respektujuci i vas ! za kraj , ne bih zelio biti medju vasim omiljenim linkovima, radije biram preostalih 11 990 novih prijatelja ! vozdra !..

  3. @charlotte – nema na čemu 🙂
    @beach – e, nek si mi naveo te dolare, pa makar 😀
    čitam samo one koje sam linkovala (a linkove ažuriram, nisu zakucaTi) isključivo radi nedostatka vremena. inače preferiram čitanje iz očiju, a ne s ekrana. možda zato blogove ne doživljavam kao ljude već kao tekstove. (što ne znači da sam manje surova u svojim analizama ljudi.) ne pokušavam se nikom svidjeti. ni ja sebe u ovoj “blogosferi” ne shvatam kao osobu, već kao tekst. to jeste ograničavajuće. tekst ipak još uvijek zahtijeva određenu dozu konzistentnosti. što čini moju posljednju rečenicu ovog obraćanja neminovnom: intelektualnu superiornost ne moram dokazivati.

    @doc – zbigniewa sam nedavno otkrila. harisa odavno pratim 🙂

  4. hm !… “citanje iz ociju “? slazem se !.. ali , sto se tice texta? pa, pisu ih ljudi ? ali , i to stoji, mada se ne moze ocekivati da svi budemo savrseni , u svakom trenutku , ovo nije natjecanje , superiornost ? to me podsjeca , na visu rasu i nize zrtve preklanih vratova ! moj humanizam je mozda “romantican” , ali razumijemo se ,.uglavnom , da ne peglam ! sve je u redu , ali sta fali dolarima ?.. ( na kraju krajeva , kada podmirim svu celjad , koju imam u BIH , meni ostane , samo za cigara i za pivu petkom !) ..a ja ? sanjam o kadilaku ! i da se provozam u sred’ titove street , a da iz 18 zvucnika kadilaka , ori’ ” sistem of down !” pozdrav i respect !

  5. @ beach nije natjecanje, nije. no svi imaju neku ulogu tj. odglume u momentu ispisa. od bloga do bloga. (mislima na komentatore).
    dominantnu, zajebantsku, podrzavajucu, podjebavajucu, ulogu veselog sarlatana, ulogu prosvjetitelja, ulogu provale u raji…
    pa onda komentari na komentare, opet swap uloga…
    i tako. mi smo kiberkomunikatori ;-)…

    ma hoce li ko s bloba dati zori izdanje, ime prevodioca i godinu izdanja “izvjestaja iz okupiranog grada” ?!?

Komentariši